Java'da Döngüler

  Tekrardan hepinize merhaba bu yazımda Java dilinde döngülerden bahsedeceğim.
Bazen bazı olayların tekrarlanmasını isteyebiliriz.Bunları döngüler yardımıyla yapabiliriz.Java’da 3 tip döngü vardır.Bunlar;
- while
- do-while
-for’ dur.
İsterseniz hemen while döngüsü ile başlayalım.

While Döngüsü

Bu döngüyü “... iken şunları yap” diye aklımızda tutabiliriz.While döngüsünde döngünün tekrar sayısı belli değildir.While döngüsünde while ifadesi içinde alan değer true olduğu sürece döngü döner.False While ifadesi içerisindeki değer false olduğu zaman döngüden çıkılır.İsterseniz bir örnek verelim.






Burada sayımız 7’ye eşit olana kadar döngü döner.Döngü de sayı değeri 0 ken 1 arttırılır ama 7 olmadığı için tekrar dönerek 1 artar böyle böyle sayımız 7 olana kadar döngü devam eder.Sayımız 7 olunca döngüden çıkılır.
Bu arada şunada değinmeliyimburada eğer sonsuz döngüye girerse break ifadesi ile döngüyü sonlandırabiliriz.

Do-While Döngüsü




Bu döngünün while döngüsünden tek farkı döngüye girildikten sonra koşula bakılır bu yüzden koşul yanlış olsa bile döngüye bir defa girilir.



Mesela bu örnekte sayımız -5 ten küçük olma koşulunu koyduk ama sayımız -5’ten küçük olmamasına rağmen döngüye girildikten sonra koşula bakıldığı için 1 kere döngüye girilmiş oldu.

For Döngüsü

Bence en önemlisi bu o yüzden bunu en son almak istedim.For döngüsünde bir aralık belirtilir ve döngü o aralık boyunca döner.
İlk olarak değişkenimiz tanımlanır,daha sonra koşul belirtilir,en sonda ise artış veya azalış miktarı verilir.Burada while döngüsündeki gibi değişkeni ayrı tanımlayıp artış miktarını ayrı ayrı yazmadık burada hepsini tek bir satırda yazabiliriz.For döngüsü önemli olduğu için birçok örnek vereceğim hemen en basiti ile başlayalım.



burada gördüğünüz gibi 0’dan 10’a kadar sayıları alt alta yazdırdık eğer yan yana yazdırmak isteseydik println yerine print ifadesini kullanmamız gerekecekti.Bu arada eğer istersek burada i değerini for içerisinde değilde daha öncede tanımlayabilirdik o zaman for içerisinde i değerini tanımlamamıza gerek kalmazdı eğer tanımlarsak derleyici hata verir.Hemen altta bir önceki örneğin değişkenini for döngüsü içinde değilde ayrı olarak tanımladım.


Şimdi isterseniz biraz daha zor bir örnek verelim.



burada 1’den 100’ kadar olan sayılardan 15’e tam bölünenleri ekrana yazdırdık.
Örneğin biz 2 değişken tanımlayıp birinin artarken birinin azalmasını yada ikisinin birden artıp,azalmasını sağlayabiliriz isterseniz hemen ona da bir örrnek verelim.



burada 2 tane değişken tanımladık i değeri artarken h değerini azalttık bu döngü h değeri i’ye eşit veya küçük olunca dönmez.En sonda da bu değerleri ekrana yazdırdık.

Gelişmiş For Döngüsü(Foreach Döngüsü)

Bu döngünün for döngüsünden farkı artış miktarını başlangıç miktarını tek tek parantez içine yazmak yerine daha kısa şekilde döngüyü oluşturabiliriz.Bu döngü for döngüsünün biraz daha gelişmiş halidir bununla işlerimizi daha pratik ve hızlı şekilde halledebiliriz.

Mesela bir dizinin içindeki elemanları ekrana yazdırmak istediğimizi düşünelim bunu for’da yapmak isteseydik tek tek yazmamız gerekecekti ama bunu foreach döngüleri sayesinde daha kolay bir şekilde yapabiliriz.Bu arada burada dizilerden bahsettim fakat daha dizilerle ilgili bir yazım yok ilerleyen zamanlarda geleceğinden emin olabilirsiniz takipte kalın.İsterseniz hemen bir örnek vererek açıklayayım.


burada ilk önce i değişkeni dizinin bütün elemanlarını içerir for döngüsünde olsaydı bu değer dizinin indisini gösterirdi.Daha sonra i değerini ekrana yazdırdık gördünüz mü for döngüsünden çok daha kolay.

Evet arkadaşlar burada yazımın sonuna geliyorum bu aralar sık sık yazı gelicek sınav zamanı yazmadığım yazıların telafisi olarak düşünün.Bu arada aklınıza takılan bir şey olursa yorum atabilirsiniz.

Yorumlar

  1. If you're trying hard to lose kilograms then you absolutely need to start using this totally brand new personalized keto diet.

    To create this keto diet service, certified nutritionists, personal trainers, and professional cooks have united to produce keto meal plans that are productive, convenient, cost-efficient, and enjoyable.

    Since their first launch in January 2019, thousands of people have already transformed their body and well-being with the benefits a good keto diet can offer.

    Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover eight scientifically-certified ones given by the keto diet.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eclipse Tema Değiştirme

Java'da Tip Dönüşümleri(Type Casting)